Gärdesgård, även gärdsgård (norrländska mål; ”d”-et är stumt) och bandfast tun (gotländska) är en typ av svensk traditionell

hägnad som kan variera kraftigt i utseende och konstruktion mellan olika delar av landet.

 

Gärdesgård är bildat av forn-svenska gærþe ’inhägnat område’.

Bland dialektala benämningar finns bland annat ”fassbannhaga” i Hälsingland och ”gjashlhaga” i Jämtland. I Västerbotten kan man även höra ordet ”Skihaga”, som syftar på de granskidor som

används som stänger.

 

Vi på Arvslindans Hantverk bygger klassiska gärdesgårdar på samma sätt som det gjorts i århundraden. Virket huggs i skogarna runt Siljan, där kvalitén och kunnandet är som högst. För att vi ska kunna använda virket till Din gärdesgård är kvalitetskontrollen både på virket, huggningen och framförallt hanteringen grunden till att vi ska kunna göra ett bra jobb och något vi ständigt jobbar med.

 

Vi hugger mycket virke själva, fast utan duktiga ”rörjare” skulle vi inte få fram allt virke som vi behöver under en säsong. Alla gärdesgårdar binder vi med vidjor av gran, med rätt vidja och rätt teknik blir dessa sammanfogningar urstarka.

Gärdesgårdarna anpassas efter önskemål och förutsättningar, som vi alltid har gjort.

För att ta dig in runt din nyhägnade tillvaro rekommenderar vi våra välgjorda och smäckra grindar med stiligt handsmide till, allt för att göra projektet komplett.

 

 

 

Klicka på bilderna nedan för att uppleva några av våra gärdesgårdar

 

 

gärdesgård, gärdsgård, arvslindans hantverk

Leksandsgärdesgård